Historie

Het Begin
Op 18 april 1896 vestigde zich in Wijhe Jacob Cornelis van Dillen, die voordien in Noordwijk een boekhandel dreef en ook drukwerk verzorgde. Verder was hij de uitgever van het plaatselijke blad “De Noordwijker”. Hij had echter de ambitie om nog eens een groter Streekblad uit te geven, maar de mogelijkheden daartoe waren in Noordwijk te beperkt

Nadat hij zich had georiënteerd op de kans van slagen in de IJsselstreek, viel zijn keuze op Wijhe. Met zijn vrouw Maria Lammertje Dorland en zoon Willem Nicolaas betrok hij het pand Kerkstraat 2 en begon er een boekhandel, drukkerij, boekbinderij en perforeer inrichting. Ook het Streekblad liet niet lang op zich wachten: op zaterdag 2 mei 1896 verscheen al het eerste nummer van “De Wijhenaar’.

kerkstraat

wijhenaar

In Olst en Raalte werd het blad uitgebracht onder de namen Olster Courant en De Raalter Courant. Het weekblad is vele jaren, vooral in Wijhese en Olster gezinnen, een graag geziene gast geweest. Nu nog herinneren vele ouderen zich de rubriek “Onze Praotstoel”, waarin Olster Jan en Wiejese Jaap in het dialect van de streek allerlei dorpse zaken onder de loep namen.

Ruimtegebrek noopte Van Dillen in 1901 het pand in de Kerkstraat te verbouwen, maar hij bleef uitkijken naar een andere, ruimere behuizing. Die vond hij in 1918 toen hij de woning van H.Lemmers in de Langstraat kocht, waar nu boekhandel Schippers is gevestigd. Achter het huis liet hij een drukkerij bouwen, waarin nieuwe elektrische machines verschenen. Hij profiteerde van het feit dat ook in Wijhe inmiddels de elektriciteit haar intrede had gedaan. Samen met zijn zoon Willem Nicolaas bracht Van Dillen hier zijn bedrijf tot bloei.

langstraat

 

Schermafbeelding 2013-09-24 om 19.29.10